Matrix – filmen som aldrig blev

      Inga kommentarer till Matrix – filmen som aldrig blev

Det händer ibland att Hollywood drar en vinstlott och lyckas anställa några av de mest talangfulla och idérika regissörer som finns. Allt från gamla ikoner som Orson Wells (En sensation, Främlingen, med fler) och Alfred Hitchcock (Psycho, Studie i brott, med fler) till moderna stjärnskott som James Cameron (Terminator, Avatar, med fler) och Christopher Nolan (Inception, Dunkirk, med fler). Jag vill nämna en till regissör (eller rättare sagt två) och det är Wachowski syskonen som regisserade 1999s bästa science-fiction film, Matrix.

Utan att avslöja för mycket följer här en synopsis av filmen. Filmen som handlar om Thomas Anderson (spelad av Keanu Reeves) vars hela liv förändras när han träffar en man vid namn Morpheus. Thomas får då reda på att hela hans liv sedan födseln är en simulation skapad av supersmarta maskiner, som använder människor som batterier. Thomas, som nu känner till sanningen, blir en del av Morpheus rebellstyrka och börjar strida mot maskinerna och deras levande program (agenter).

Just att maskinerna använde människor som batterier var det mest osannolika i Matrix, detta eftersom människor är långt från de bästa energikällorna. Att detta var en del av handlingen var dock inte Wachowski syskonens fel, utan 20th Century Foxs fel. Wachowski syskonens originalidé var att människornas hjärnor användes som backup och/eller neuronnät för extra beräkningskraft. Detta ansåg de högre upp på 20th Century Fox var för svårt koncept att förstå för publiken, så det ändrades till ”Människor är externa energikällor – batterier”.

Matrix är med andra ord filmen som kunde ha varit men aldrig blev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *